✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Saturday, April 17, 2010

Home » Info Sihat 1

Info Sihat 1

 Today, i nk share with all of my beloved readers pasal bahaya nya gula berlebihan dlm mknn seharian kita..
As u know, makanan or minuman yg mengandungi gula berlebihan ni bakal memudaratkan diri kita sendiri..
I nak share ni bukan apa, of coz sebab my father and my mother pun dah menghidapi penyakit "diabetes" or dlm bahasa kita, "kencing manis".. So, bila kita terjebak dlm penyakit ni, for sure la byk mknn2 enak yg akan kita sekat..dah x boleh mkn..kesiann....

So, kat bwh ni ada 7 langkah bijak mengurangkan gula dlm mknn kita.. Renung-renungkan..dan selamat beramal..

1. Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat, air sirap dan kordial.

2. Hadkan penggunaan gula, susu pekat manis, susu isian pekat manis dan krimer manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.

3. Elak atau hadkan penggunaan gula dalam masakan. Sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.

4. Elakkan mengambil snek dan minuman yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur.

5. Gantikan pencuci mulut  seperti kuih, kek dan bubur dengan pilihan yang lebih sihat seperti buah-buahan.

6. Baca label dan elakkan produk makanan dan minuman  di mana   gula tersenarai di bahagian awal senarai  ramuan. 

7. Pilih produk makanan dan minuman yang dilabel "rendah gula" dan "bebas gula”.

Kita boleh share semua langkah bijak ni with out our friends, and family.. Kalau x nk org yg kita syg menderita, better kita kongsi tips ini.. Tak rugi pun.. Ok..Selamat beramal..



Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

0 Chumel(s) comment ヅ:

✿ Link for Blogwalking View ヅ


Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™