✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Sunday, August 29, 2010

Home » , , » ..:: Tips Percintaan Jarak Jauh ::..

..:: Tips Percintaan Jarak Jauh ::..

.. Salam Reader's ~

oke.
i just wanna share with u alls about 'LOVE'..
ahhaaa.. l.o.v.e~
bila sebut pasal love je, semua bukan main khusyuk..
takpe-takpe. memang u alls harus tau benda nih.

oke.
i dapat info nih from my chenta hati.
tak tahu la dari masa beliau songlap benda nih.
tapi memang berfaedah and berkesan.
so, sape-sape yang rase berjauhan tuh, try tips nih.
mane tau berkesan??
 Setia walaupun jauh

Memang pelbagai dugaan yang kita hadapi apabila kita berjauhan. Ketika kita berjauhan, kita akan terasa sunyi. Orang yang selalu kita jumpa, tiba-tiba kini jauh dari mata. Dan apabila berjauhan, hati menjadi sunyi. Dan pada masa inilah kawan-kawan menjadi penyeri. Namun begitu, walaupun kita masih mempunyai kawan, kawan hanyalah kawan. Ceria bersama kawan tidak sama dengan ceria apabila kita bersama dengan pasangan kita. Di sini, ada yang kecundang. Ada yang bercouple dengan kawan disebabkan terasa sunyi. Fikirkanlah, apa perasaan pasangan kita bila dapat tahu yang kita tidak setia? Dan letakkanlah diri kita di tempat dia. Adakah kita akan gembira dan suka jika kita dibuat demikian?
 Berjumpalah walaupun seketika
Jangan jadikan jauh itu sebagai alasan. Cinta perlukan komitmen. Cinta juga adalah tanggungjawab. Walaupun jauh, cuba cari masa untuk berjumpa dengan si dia. Andai kata si jejaka duduk jauh di utara semenangjung dan si gadis duduk di hujung selatan semenanjung, cuba cari masa yang sesuai untuk berjumpa. Paling tidak pun bila ada cuti panjang. Janganlah tidak berjumpa langsung. Sudah pasti rindu di hati akan semakin memberontak bila kita berjauhan. Jadi, apabila ada masa kelapangan itu, rancanglah untuk berjumpa. Sudah pasti ini akan mengeratkan lagi hubungan dan dapat mengurangkan rasa rindu itu.
 Tanyalah khabar
Setiap malam sebelum tidur itu kalau boleh cuba hubungi si dia tanyakan khabar. Buat secara selang seli. Hari ini anda yang call dia. Esok dia pula. Dengan ini baru la sama-sama merasa susah dan senang. Jangan mengharapkan si dia sahaja yang akan call anda. Sudah pasti dia akan berasa sukar untuk menghubungi anda jikalau dia sahaja yang perlu call anda. Memang cinta perlukan komitmen tetapi ia akan menjadi sukar bila sebelah pihak sahaja yang memberikan komitmen. Jadi sama-samalah membantu dalam membina percintaan ini.
 Sambut hari ulang tahun bersama
Sekiranya tidak sibuk, cuba sambut birthday atau ulang tahun per-couple-an bersama-sama. Sekiranya birthday itu jatuh pada hari bekerja, sambutlah bersama-sama pada hujung minggu tersebut. Luangkan masa bersama untuk seketika sudah pasti dapat mengembirakan antara satu sama lain. Walaupun perjumpaan itu hanya sementara, tetapi kenangan ketika berjumpa bersama-sama sambil menyambut birthday sudah pasti akan terpahat kukuh di hati. Mungkin anda akan tersenyum sendirian apabila mengenangkan kembali kenangan manis sebegitu.
 Jangan jadikan jarak sebagai pemusnah
Cinta jarak jauh memang sukar. Memang meronta-ronta hati bilamana rindu itu datang. Apabila keseorangan, sudah pasti kita akan terasa sangat kerinduan itu. Tetapi ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta anda. Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan anda lebih bersemangat untuk meneruskan cinta itu.



Akhir kata, walauapapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang. Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia. Bila jauh kita akan merasa rindu bukan? Jadi jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik cuma ianya merupakan salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang kita dan mengajar kita untuk menjadi seorang kekasih yang setia.

Kebenaran yang membuatkan seseorang itu menangis adalah lebih baik daripada penipuan yang membuatkan seseorang itu tersenyum.. ;)



♥NuruLchumeL prOductiOns♥
 

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

20 Chumel(s) comment ヅ:

makbed said... [Reply Here Bebeh!]

sudah melalui keadaan tersebut. sekarang lega sudah ...

myranaqi said... [Reply Here Bebeh!]

nk share menda ni kat blog myra leh x?

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@makbed

bgus la..i tengah melalui saat itu.. ;(

hidayah said... [Reply Here Bebeh!]

first time lawat blog ni...sgt suke post ni... byk dpt dipelajari :D

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@hidayah

thanx hidayah..
keep coming my blog oke.. ~

Pinky Pixie said... [Reply Here Bebeh!]

yes2. i selalu amalkan semua ni. haha. yang x best bile kiteorg jumpe, i msti nk majuk2 sikit.. kahkah..
biaselah.. kurg kasih syg. wakaka

Yan said... [Reply Here Bebeh!]

mase muda2 dulu kerap jugak terbabit ngan cinta jarak jauh ni

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Ct SoLeHa

haha..jgn sedih bila berjauhan..semua ada hikmah nya..dan banyak mengajar erti kesetiaan..~

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Pinky Pixie

majuk tuh biasa lah yunk,,kite kan pempuan, haruslah manje2 sket..hak3!!

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Yan

yela..sebab tak kawen lagi kan time tu??haha..~

DiAhaNi ApAnDi said... [Reply Here Bebeh!]

sedang melalui PJJ itu, memang banyak dugaan..syukur, maseh setia smpai sekarang..InsyaALLAH, perancangan masa depan..akan ke jinjang pelamin 6 tahun akan datang..hehehehehe

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@DiAhaNi ApAnDi

wah..6 tahun lagi..lame lagi tu..anyway, jgn lupe jemput ye.. ;)

✿ Link for Blogwalking View ヅ


Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™