✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Monday, October 4, 2010

Home » » Tutorial Blockquote

Tutorial Blockquote

Salam Reader's!!~

hye u alls. ohh. Nurul nih memang mengada-ngada kan? sibuk-sibuk je buat tutorial. ehh. i buat tutorial ni pun sebab atas permintaan salah seorang top visitor blog buruk i nih.. hiks!!~ Makbed! beliau siap buat entri untuk tanya pasal blockquote nih. so, i tak nak la menghampakan beliau kan. meh i tunjuk.


oke. firstly, u alls pergi dekat Design pastu tekan Templates Designer. oke. dah jumpa? lepas tu, u alls klik dekat bahagian Advance. then pastu carik Add CSS. pastu u alls copy and paste kan code kat bawah ni ye.

.post blockquote { background: #FFCC99; -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 1px solid #ff0d62; margin:1em 20px; }

oke. dah selesai tu, u alls boleh la ubah suai mengikut kesesuaian dan citarasa u alls. oke. mari kita study sikit.

.post blockquote { background-image:url(http://i199.photobucket.com/albums/aa179/novithax/pink-background.gif); atau background: #FFCC99; ( bold : ini background belakang warna oren) u alls boleh ubah dekat sini contoh nak tukar color hitam tukar lah kepada #000000)  actually u alls boleh pilih sama ada nak letak gambar or nak letak background kaler je. kalau nak letak gambar, u alls carik lah gambar yang sesuai. senang carik je kat photobucket. kalau nak letak kaler plain je, ikut la yang kat atas tu ye.. -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius bottomright: 10px; ( bold : ini border dia. kalau nak ubah, just ubah top atau bottom suka hati.) padding: 6px; ( tak payah tukar ) Border: 1px solid #ff0d62; ( ini border color merah. kalau nak tukar line dia tebal, tambah lagi 1 kepada 5 atau 10px. solid adalah garisan lurus. contoh ___________   dotted adalah garisan titik² contoh .........................  dashed adalah garisan putus² contoh _ _ _ _ _ _ _  margin:1em 20px; ( tak payah tukar ) }

oke. dah settle semua, baru lah save. then, bila u alls nak post entry baru, u alls taip je macam biasa. lepas tuh highlight mana words yang u alls nak quote. (nak masuk dalam kotak). then klik je yang ini...

oke. dah siap! senang kan? selamat mencuba. semoga blog u alls makin cantik. macam tuannya!!~ :)

Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

15 Chumel(s) comment ヅ:

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@makbed

welcome makbed..
jgn lupa aplikasi dlm entry seterusnya..

Dudu said... [Reply Here Bebeh!]

salam..Cik Nurul..i bru jumpe tuto nie..
alhamdulillah..mnjadi..hehe
tqvm...

❤NazirahMoktar❤ said... [Reply Here Bebeh!]

salam, nurul...tak menjadi la..kalo kat tempat kite edit, keluar tau blockquote..tapi bile kite view blog, memg takde..huhu

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Dudu

bgus..try and error..
oke. nk tau tutorial lain, sila rajin2 melawat i ye? :)

bley bla said... [Reply Here Bebeh!]

eah, jadi la. thanx sngat sngat kak nurul. da bnyak kali buat, ta jadi, bile gune tuto kaka jadi pula. hee

nur mardhiah sharif :) said... [Reply Here Bebeh!]

thanks a lots !!!
penat mencari nk buat blockquote neyh . finally i found it ! thanks yeah !

waniey20~ said... [Reply Here Bebeh!]

thanxx ! tapi nape Blockquote tak bertukar bila cursor menyentuh ekk ??

:(

✿ Link for Blogwalking View ヅ

Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™