Thursday, January 17, 2013

Home » , , , , , , , » The Majestic Malacca | Winner of Trip Advisor Travellers' Choice 2012

The Majestic Malacca | Winner of Trip Advisor Travellers' Choice 2012

Salam.

Hai korang! Ngee.. Lama tak I tak update? Macam busy busy nau kan? HEHE! Biasa la, kalau dah masuk kerja bidang hotel ni terpaksa la sacrifices sikit. Tak boleh la nak berlagak macam kerja opis ke, macam keje freelance ke. Kerja kena ikut schedule. Kalau pagi, pagi la I kerja. Kalau petang, petang la I kerja. Setakat ni baru dua hotel yang I dah kerja. Sebab I ni baru 3 tahun lebih je dalam bidang ni. Sebelum ni study. Lepas study, relax kejap pastu keje. 

Oke, actually I nak story pasal hotel tempat I kerja sekarang ni. Actually I tak bangga langsung kerja hotel ni. Mana tak nya, kerja kena follow shift, cuti bukan pada waktunya, masa terbazir banyak dekat hotel sebab kena ikut time, pastu time I untuk family pun kurang. Tapi bila I dah memang study in Hotel Management, secara tidak langsung I memang terpaksa kena kerja dalam bidang hotel. Bukan I tak pernah try untuk mintak kerja dekat syarikat syarikat lain, malahan SPA tu dah berpuluh puluh kali dah I apply, tapi tak pernah nak sangkut. Maybe belum ada rezeki dekat situ. 

Pandangan orang luar terhadap pekerja hotel ni memang selalunya rendah. Lagi lagi I ni. Orang pandang rendah kot. Yela, I kan ex student Sekolah Agama. So bila I kerja dalam bidang ni, and kebetulan pulak I tak boleh bertudung, memang lah orang pandang takde mata langsung. Huh, hati manusia. Cakap memang senang, kan ada banyak lagi keje lain, kenapa I tak mintak kerja lain?? Wah, tau ke yang I ni memang selalu carik kerja lain?? Kalau boleh nak yang bertudung. Huhhh.. Tapi bila korang nak travel, korang datang check in dekat mana? Hotel jugak kan? Time tu la baru carik I kan?? Huhh. Emosi lak tetibe. 

Oke, stop la melalut. Actually, I am currently working with The Majestic Malacca. Hotel ni under YTL Hotels Properties. Kan baru masuk bulan January, hotel ni dapat first ranking dalam Trip Advisor tau untuk tahun 2012. So kitorang as a staff tumpang berbangga sebab hasil titik peluh kitorang semua, hotel ni naik ke ranking pertama antara hotel hotel dalam Melaka. So, jangan lah terkejut dengan rate sebenar hotel ni. Published Rate untuk bilik Deluxe RM800++ and untuk bilik Suite RM2000++. Tapi no worries, kitorang punya best available rate for promotion just RM600++ je untuk Deluxe Room. Tapi tu pun consider mahal jugak la bagi manusia yang sentiasa cukup cukup makan macam I ni kan? HEHE! Nasib baik kalau I nak travel dalam Malaysia ni, banyak sister properties under this YTL Hotels. Eg; Cameron Highlands Resort, Pangkor Laut Resort, Tanjung Jara Resort, Gaya Island Resort, Spa Village Tembok Bali. Kalau nak pergi stay dekat city hotel pulak, boleh stay dekat Ritz Carlton KL, JW Marriott KL, Vistana Hotel KL, Vistana Hotel Penang, Vistana Hotel Kuantan dan yang paling latest, Majestic Hotel KL. 

Winner of TripAdvisor Travellers' Choice 2012

Video sepam!

Tadi masa dapat plat ni, kitorang rasa macam begitu berbangga sangat. Masing masing nak amek gambar. Bukan senang kan nak dapat featured in the first ranking in Malacca tu. So segala usaha dan kerja keras kami selama ni akhirnya membuahkan hasil yang wow! 

Bukan nak compare la kan, tapi antara hotel lama dulu dengan hotel sekarang, skill I lagi meningkat bila I kerja dengan hotel ni. Baru baru ni, I dapat good comment dalam Market Matrix. Syabas dan tahniah untuk diri sendiri! :')

Okey, for you all yang decided nak datang Melaka and stay here, boleh la try hotel ni. Boleh rasa macam mana kitorang treat korang. 5 stars service tau! Korang akan dilayan macam raja! Tapi kalau datang saja nak check in, pastu buat berlagak sombong bodoh, memang takde sape la nak layan macam tu. Because so far sepanjang I kerja dekat sini, memang sangat sikit guest yang berlagak and fussy macam tu. Semua datang secara humble, and most of them are foreigner. Orang Malaysia ramai jugak, tapi sangat kurang la. Tapi don't worry. Kitorang serve tanpa memilih bulu. Semua guest dilayan sama rata. Baru lah five stars! :')
Congratulations The Majestic Malacca! I am proud to be one of the staff from this hotel! :')

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

3 Chumel(s) comment ヅ:

Aliah Nuqmans said... [Reply Here Bebeh!]

xpe mek... timba pengalaman banyak2 pahni blh manage hotel sniri.
buat konsep Islamic... staff boleh pakai tudung =)

Nor Faizah Ramli said... [Reply Here Bebeh!]

Makanan yang dia serve halal tak?

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™