✿ Paid-up Advertisement γƒ…

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Visondata pocket WiFi
Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Monday, October 31, 2016

Percutian Keluarga ke Cameron Highlands | Part 2

Salam.

Hajat di hati nak terus habiskan entry family trip to Cameron Highlands in one entry. However, masa kita tengah syok type tu, macam panjang pulak rasa nya entry ni. So kita decided untuk buat entry part by part. Baru la syok macam ala ala ternanti nanti gitu. 

Lepas turun dari Cactus Valley, kami terus ke Big Red Strawberry Farm atau nama commercial nya Taman Agro Tourism Cameron Highlands. This place FREE admission. So tak payah bayar apa apa. Tengok ladang strawberry ni memang sangat luas dan mengujakan. Tanaman kat sini memang segar termasuk salad salad nya. Hasben kita still tak boleh move on lagi dengan salad kat situ. Kitorang naik dan singgah di Bir Red Strawberry Farm Cafe. Sambil menikmati suasana ladang yang indah, kami pun try makan produk produk strawberry kat situ. Memang sedap!

Strawberry tu sangat segar dan manis!

Fried strawberry ice cream dan Strawberry Milk Shake.

Strawberry Sundae. Sedap nyaaaa!!!

Adik bongsu disuap oleh abang ipar nya yang sangat suwitt! πŸ˜πŸ˜πŸ˜

Sedap nya mama makan strawberry. Nyum nyum!

Fresh Strawberry juice!

Lepas dah rasa kesegaran dan kemanisan produk produk strawberry, kami nampak ada sederet kerusi urut. Masing masing tak lepas kan peluang berurut. Mana tak nya, masing masing keletihan tak tidur semalaman.

Berurut boleh terlena sekali!

Lepas dah berurut tu, kami terus pergi beli salad salad segar betul betul sebelah ladang yang baru dipetik. Memang segar dan crunchy bila dimakan. Sedap! Sambil tu, semua tak lepaskan peluang bergambar. 

Ayah dan Mama. 

Dengan abang.

Hasben dan wife tercinta.

Wife dan Hasben tercinta. 

Adik adik kita si Do Re Mi.

Happy tengok Mama Ayah senyum.

Lepas dah settle bergambar, beli cactus, makan strawberry sedap, kami terus ke Galeria Time Tunnel. Galeria Time Tunnel ni area Brinchang juga tapi atas sikit dari Strawberry Farm ni. Kat bahagian atas tu ada deretan kedai kedai jual sayur sayuran, souvenirs, strawberry dan belakang tu ada strawberry farm juga yang boleh self pick. Kok Lim Strawberry Farm nama nya. Kitorang just masuk Galeria Time Tunnel je, tapi strawberry beli kat situ sebab murah dan manis. Admission fee RM 6.00 per adult. Masa survey tu RM 5.00 per adult. Rupanya diorang dah naik harga. Huhu. Sadis!

The entrance.

The laki bini. πŸ™ˆ

Main Mahjong. πŸ˜‚

Apek kira hutang. πŸ˜‚

Barber gunting rambut. πŸ˜‚

Jual eskem dalam tunnel. πŸ˜‚

Jom ngopi dulu. πŸ˜‚

Selesai jalan jalan bawah tunnel tu, jam dah menunjukkan pukul 11.45 pagi. Kita try call kawan kita yang sewa kan homestay untuk kami tu. Mana tau kalau dah ready, boleh check in awal sikit. Actual time untuk check in pukul 2 petang. Tapi tengok masing masing dah penat, mengantok semua cukup pakej, kita try la juga call. Luckily kawan kita jawab. Kami sewa homestay dekat Kampung Taman Sedia. Location dia tengah tengah antara Tanah Rata dengan Brinchang tapi still consider area Brinchang. Kami stay dia De Desaku Homestay. Segala urusan berkenaan rumah tu kita just deal dengan FIL kawan kita. Nama dia Pak Tam. Rumah dia just depan je homestay tu. 

Kampung Taman Sedia. 

Sampai Kampung Taman Sedia ni dalam pukul 12 tengah hari. Call Pak Tam, dia kata homestay tu dia kena kemas dulu sebab customer yang stay situ last night baru je check out. So kitorang pun jalan jalan dulu. Homestay tu betul betul bersebelahan dengan YZ Agro Farm & Cafe. Berhadapan dengan KHM Strawberry Farm. Memang Kampung Taman Sedia ni penuh dengan homestay je. Penduduk nya semua melayu. Suasana kampung ni sangat tenang dan sejuk! Since homestay pun belum siap kemas lagi, kami decided to jalan jalan tengok Strawberry Farm dekat dekat situ. So far yang kita nampak area situ ada 3 Strawberry Farm yang location nya dekat dekat je. Selain YZ Agro Farm & Cafe dan KHM Strawberry Farm, satu lagi ialah Taman Agro Al Manshoor. Location dia bersebelahan je dengan YZ Agro Farm & Cafe. Kami pilih YZ Agro Farm & Cafe sebab betul betul dekat dengan homestay. Lagipun variety snacks kat situ macam banyak je. 


Strawberry yang masak ranum. Sedappp!

Strawberry Ice Cream ni memang betul betul sedap compare dengan yang jual dekat Big Red Strawberry Farm. Lembut, rasa dia memang pure!

Dalam pukul 12.30 tengah hari, Pak Tam text yang homestay dah boleh check in. Kami pun terus habis kan aiskrim dan terus jalan ke homestay. Minta maaf sangat sangat sebab lupa nak snap gambar dalam homestay ni. Tapi ada snap gambar kat depan homestay ni. Harga untuk satu malam RM 250.00 sahaja. Ada 3 bilik yang selesa, Astro semua channel, water heater untuk mandi, dapur gas untuk masak dan peti ais pun ada. Cuma kat dapur takde sinki. So kalau nak basuh apa apa kena basuh kat toilet. Master bed room ada 1 katil Queen Bed dan 1 Single Bed. Bilik yang lagi dua ada katil Queen Double Decker. Super besar dan super selesa. 

Lepas check in, masing masing yang kelaparan ni lunch dulu. Kami beli KFC Bargain Feast yang ada 15 ketul ayam, 2 coleslaw dan 1 mashed potato tu. Lepas tu kami beli nasi putih kat kedai makan. Lepas dah kenyang, masing masing pegi mandi sebab dah semalaman tak mandi. Sejuk kemain. Yang best nya, masing masing mandi tak on heater. Kemain cerdik. Haziq orang last mandi tapi dia yang first guna heater. Lepas mandi dan solat, semua tidur. Paling best, kat luar siap hujan. Perghh, terbaik sejuk dia. 

Pukul 5 mama kejutkan kami semua sebab hujan pun dah berhenti. Kami rancang nak ke Pasar Malam Brinchang. Kena keluar awal untuk elakkan jammed. Kami gerak pukul 6.00 petang ke Pasar Malam Brinchang. Mula mula hujan renyai renyai. Boleh tahan lagi. Kami park kat basemen park yang kena bayar RM 5.00 sekali masuk. Tak kisah la kena bayar pun. Janji tak berebut parking. 

Pasar Malam Brinchang.

Kami cari makanan untuk makan malam dan ole-ole yang boleh di bawa pulang. Dapat juga beli sayur sayuran dan madu asli. Ayah beli untuk dia makan sendiri, hasben pulak beli untuk mak dan abah kat rumah. 

Beli dengan uncle ni 1 botol kecil tu RM 10. Oke la kan. Nak beli besar besar, fulus makin menipis. Hihi.

Actually banyak lagi area dalam pasar malam ni kami nak ronda. Tapi sebab hujan makin lebat, so kami decided untuk balik homestay. Tak tahan la sejuk nya. Hujan pulak tu. Ayah dah la demam. Nanti makin sakit pulak. 

Uno game!

Balik homestay, kami dinner dengan makanan yang kami beli dari pasar malam. Lepas dah kenyang, masing masing bosan tak tahu nak buat apa. Kami main Uno! Lama dah tak main. Tapi kita tak kalah ye? Hihi. Yang kalah kena goreng popia untuk breakfast esok. Haziq kalah, so dia yang kena goreng! πŸ˜πŸ˜πŸ˜ Diorang yang lain main Uno sampai 2-3 round. Kita pulak dah syok tengok drama kat TV3 sempena deepavali, cerita "Kari Sanjana". Pukul 12 masing masing dah penat, dah ngantuk. Terus tidur tak sedar apa dah. Set alarm pukul 6 pagi.

Oke, stay tuned ye. Kita sambung story last part on next entry. See ya!




Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Percutian Keluarga ke Cameron Highlands | Part 1

Salam.

Awas! Entry ini panjang dan penuh dengan gambar!

Penat masih terasa. Tapi dalam penat penat tu, tersimpan 1001 memori terindah dalam diari keluarga kami. Jumaat lepas, kami sekeluarga pergi bercuti ke Cameron Highlands. Ini kali kedua kita jejakkan kaki di sini. Masih lagi sejuk walaupun agak kurang berbanding dengan tahun 2003. Kita pergi dulu dengan rombongan sekolah masa form 3. Dah makin cantik tempat tempat di Cameron Highlands ni. Dulu ikut rombongan, so limited sikit tempat tempat yang nak dilawat tu. Kali ni lebih bebas, sebab pergi dengan family dan suami tercinta. Hihi. 

Kita bagi gambar teaser dulu. Muqaddimah! πŸ˜œ

Kami rancang percutian ni dari bulan Jun yang lepas lagi sebab Mama kita kata tak pernah pergi Cameron. So kitorang decided adik beradik untuk bawa Mama dan Ayah jalan jalan ke sini. Kak Ngah kira budget, kita pulak plan tentative dan arrange kan transport dan homestay. Nak stay dekat hotel macam tak sesuai pulak kan sebab kitorang ramai. Lagipun family trip macam ni kena la stay satu rumah. Baru la family trip kan!

Petang Jumaat tu, Abang, Ayah dan Mama gerak dari Batu Pahat ke Melaka. Sebab kita yang arrange transport, so kita sewa van Toyota Hiace 10 seater dekat area rumah kita ni je. Tinggal kan kereta dekat rumah je. Senang Mak and Abah boleh tolong tengok tengok kan. Tepat pukul 5.30 petang, kami pun bertolak. Kami singgah di Seremban untuk pick up Haziq di Kolej Pembantu Perubatan Seremban. Dah alang alang nak pick up Haziq kat Seremban, kita pun suruh Kak Ngah, Ijam (Tunang Kak Ngah) dan Iwat naik train ke Seremban. Pick up satu tempat je senang. Plan asal nak pick up diorang dekat TBS. Tapi dah sampai Seremban, kita suruh diorang datang Seremban je. Kitorang tunggu dekat Petronas depan Terminal One. Sambil tu, solat Jamak Maghrib dan Isyak sekali. Perjalanan masih jauh sebab kita kena hantar delivery dekat Bandar Mahkota Cheras dulu.

Lepas settle semua, kitorang pun bertolak ke utara. Singgah rehat, makan malam kat RnR Tapah pukul 12 tengah malam. Kemain lapar semua. Mama bawak bekal Nasi Goreng dengan telur dadar. Lama juga kami di Tapah tu. Bagi driver tidur dulu. Oh ya! Hasben kita adalah official driver untuk trip kali ni. Kami gerak dari Tapah pukul 4.15 pagi. Masing masing terlentok dalam van. Kita terlelap kejap kejap je. Hihi.

Sampai Cameron Highlands pukul 6 pagi melalui exit Simpang Pulai. Kalau korang pun nak pergi Cameron, elakkan la guna exit Tapah untuk naik ke Cameron. Jalan dia sangat narrow dan berbahaya sebab takde lampu jalan, gelap dan banyak lori lori turun guna exit Tapah. Kita dah survey siap siap. Naik ikut exit Simpang Pulai, turun ikut exit Tapah. Sampai sana, jumpa 7eleven sebab mama tertinggal travel dental kit dia. Terus tanya dekat brother 7E tu mana toilet, mana surau sebab nak solat Subuh dulu. Rupanya tu bangunan Nova Highlands Resort and Residence. Brother tu suruh kitorang park kat basemen dan kat area tu ada toilet dan surau. 

Settle solat, kami terus cari breakfast port. Kami tak boleh nak terus ke homestay, sebab kami memang reserve untuk 1 malam sahaja. Check in pun pukul 2 petang. So kami decided to breakfast, the terus ke tempat tempat yang dah ada dalam tentative. Most of the place memang buka pukul 8 pagi paling awal. Sebab kita dah survey, Cameron Highlands memang sangat crowded dengan manusia especially festive seasons or holiday seasons. Kebetulan Sabtu tu kan Deepavali. Sebab tu kitorang nak jalan jalan seawal mungkin. Memang jammed tak bergerak nanti kang langsung tak boleh pergi mana mana. 

First place, kami pergi Cactus Valley. Cactus Valley ni terletak betul betul bersebelahan dengan Big Red Strawberry Farm or nama lain nya Taman Agro Tourism Cameron Highlands. So kami adalah visitor pertama ke Cactus Valley untuk hari itu. Entrance Ticket untuk ke Cactus Valley ialah RM 5.00 untuk dewasa dan RM 2.00 untuk kanak kanak. Memandangkan ayah tak berapa sihat, ayah kata nak tinggal dekat van je. So kami ber-8 je yang naik memanjat Cactus Valley tu. Agak penat tapi berbaloi. Banyak sangat cactus yang kita tak pernah jumpa sebelum ni ada kat situ. Mama orang paling teruja. 

On the top of the hill! Penat memanjat. Pheww!

Hasben kita memang nakal gila. Ruru 2016. Suka nau ejek orang.

Hasben di celahan cactus.

Mama di celahan cactus.

Da siblings.

Banyak nya cactus!

Cantik gambar ni. Pandai Ijam snap. Haha.

Hasben sapa syok nau baring atas batu batuan ni? 

Happy tengok mama happy. 

Hasben and Wife.

Me and the cactus!

Nampak tak kami? Hihi.

Nak jugak selfie. Haha.

Suka betul hasben kita dengan cactus besar tu? Haha.

Eh. Macam panjang pulak entry kali ni. Oke, to be continue till the next part ya. Stay tuned! πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹





Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Tuesday, October 25, 2016

Pray For Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru

Salam.

Allahu. Sangat terkejut kita dengar berita yang tersebar luar tentang kebakaran di wad ICU Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru. Kita tak berani nak ulas banyak banyak sebab kita tak tahu dan tiada di tempat kejadian. Tapi, kita doakan semoga semua mangsa berada di bawah lindungan Allah. Dengar kata ada yang meninggal. Innalillahiwainnailaihirajiun..




#PrayForHSAJB

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Makan Aiskrim Magnum di Weis Cafe, Asyik!

Salam.

Jangan kata kita asyik asyik makan. Asyik asyik makan. Memang kerja kita review makanan. So, do I care? Yang sibuk mengata kita tu actually jealous kan? Sebab korang tak dapat menikmati makanan sedap macam kita. Whatever! πŸ’

Luahan emosi sikit kat atas tu sebagai Muqaddimah. Kali ni kita nak review pasal dessert pulak. Actually cafe yang kita pergi ni ada je jual foods. Tapi kita datang sini semata mata nak makan ais krim Magnum je sebenarnya. Macam kat luar tak de kan? Kat luar sana pun memang banyak jual aiskrim Magnum tu. Even kat kedai kedai runcit pun berlambak. Tapi kita datang sini untuk service, nak rasa environment dan juga deco dia. So far, ok ok je la. 

Location? Batu Pahat! Yezza. Batu Pahat adalah Syurga Makanan. Untung la hasben kita dapat jadik orang Batu Pahat. Dia asal balik kampung carik makanan sajo. Padahal kalau kitorang balik kampung tu, mama kita masak kemahinnnn banyaaakkk! Lauk sodap sodap pulak tu. 

Nama cafe ni, WEIS Cafe. Location dia kat kawasan shop lots belakang Square One, Batu Pahat. Korang waze je, senang je nak cari. Hihi. Nanti kita share address dia oke?

Classic Magnum with Brownies. πŸ’•

Classic Magnum with Mashmellow. πŸ˜

Choc Shake. Dappp! πŸ˜‹

Menghayati betul. 

Sedapp lettewww! 

Oke, berdua lebih baik! πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

Operation hours.

WEIS Cafe
27A, Jalan Flora Utama 6, Taman Flora Utama
Batu Pahat, Johor
☎ 07- 437 7401


Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

✿ Link for Blogwalking View γƒ…

Visondata pocket WiFi
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties γƒ… | All Rights Reserved™