✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Tuesday, June 1, 2010

Home » ..:: Wanita Hiasan Dunia ::..

..:: Wanita Hiasan Dunia ::..

Salam reader's..
First of all, i would like to wish thank you very2 much to CIK INTAN sebab da tlg i carik code utk lagu favorite i.. Hati yang kau lukai..by Rossa..


Happy sgt da apply lagu tu..sebab lagu tu best sgt.. hehe.. next time i mintk lagi ye Cik Intan.. hehe..
Then, i nk share with all of u tentang satu artikel yg i rase menarik jugak.. Why not kita share same2 utk sebarkan ilmu ni.. hehe.. tentang WANITA..



 1. Doa wanita lebih makbul daripada
> lelaki kerana sifat penyayang yang lebih
> kuat daripada lelaki. Ketika ditanya
> kepada Rasulullah S.A.W akan hal
> tersebut,jawab baginda: “Ibu lebih
> penyayang daripada bapa dan doa orang
> yang penyayang tidak akan sia-sia.”

 2.Wanita yang solehah (baik) itu lebih
> baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.

 3. Barang siapa yang menggembirakan anak
> perempuannya, darjatnya seumpama orang
> yang sentiasa menangis kerana takutkan
> Allah S.W.T dan orang yang takutkan
> Allah S.W.T akan diharamkan api neraka
> ke atas tubuhnya.

 4. Barang siapa yang membawa hadiah
> (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu
> diberikan kepada keluarganya, maka
> pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah
> mendahulukan anak perempuan daripada
> anak lelaki.Maka barang siapa yang
> menyukakan anak perempuan seolah-olah
> dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama
> anak-anaknya akan tinggal bersama aku
> (Rasulullah S.A.W) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak
> perempuan atau tiga saudara perempuan
> atau dua anak perempuan atau dua saudara
> perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam
> pergaulan dengan mereka dan mendidik
> mereka dengan penuh rasa takwa serta
> bertanggungjawab, maka baginya adalah
> syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa
> yang diuji dengan sesuatu daripada
> anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat
> baik kepada mereka, maka mereka akan
> menjadi penghalang baginya daripada api
> neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua
> orang ibubapamu, maka jawablah panggilan
> ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada
> suaminya akan tertutup pintu-pintu
> neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.
> Masuklah dari mana-mana pintu yang dia
> kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya,
> semua ikan-ikan di laut, burung di
> udara, malaikat di langit, matahari dan
> bulan, semuanya beristighfar baginya
> selama mana dia taat kepada suaminya dan
> direkannya (serta menjaga sembahyang dan
> puasanya).

12. Aisyah r.a berkata “Aku bertanya
> kepada Rasulullah S.A.W, siapakah yang
> lebih besar haknya terhadap wanita?
> Jawab baginda,… “Suaminya.” “Siapa pula
> berhak terhadap lelaki?” Jawab
> Rasulullah S.A.W….”Ibunya. “

13. Perempuan apabila sembahyang lima
> waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara
> kehormatannya serta taat akan suaminya,
> masuklah dia dari pintu syurga mana
> sahaja yang dia kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong
> suaminya dalam urusan agama, maka Allah
> S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga
> lebih dahulu daripada suaminya (10,000
> tahun).

15. Apabila seseorang perempuan
> mengandung janin dalam rahimnya, maka
> beristighfarlah para malaikat untuknya.
> Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap
> hari dengan 1,000 kebaikan dan
> menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
>
> 16. Apabila seseorang perempuan mulai
> sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T
> mencatatkan baginya pahala orang yang
> berjihad pada jalan Allah S.W.T

17. Apabila seseorang perempuan
> melahirkan anak, keluarlah dia daripada
> dosa-dosa seperti keadaan ibunya
> melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) lalu
> disusui, maka bagi ibu itu setiap satu
> tegukan daripada susunya diberi satu
> kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur
> dan memelihara anaknya yang sakit, maka
> Allah S.W.T memberinya pahala..



Renung2kan.. dan selamat beramal..

♥The End♥
Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

2 Chumel(s) comment ヅ:

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

xpe2 cik intan..u dah tlg i da pun kn??anyway,thanx ok..

✿ Link for Blogwalking View ヅ


Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™