✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Wednesday, July 14, 2010

Home » , » ..:: Tutorial Tukar Templates ::..

..:: Tutorial Tukar Templates ::..

Salam Reader's..
Oke.Today, i nak share sikit ilmu kepada CIK YATIE yang nak tukar angin templates.

Nowadays, blogger dah upgrade macam2 benda baru untuk bloggers macam we alls ni tau.
Cuma kena rajin godek sana sini je la.
Yang i nak ajar ni benda simple.
But, i hope, ianya membantu Cik Yatie oke.

First sekali, kalo kita nak ubah templates, kite kena pergi klik Dashboard -> Design -> Templates Designer 

Oke.
Pastu akan keluar page lebih kurang cam ni..

Oke.
Dah jumpe kan?
U alls pilih jela nak templates jenis apa.
Banyak yang comey2.
From the templates, we alls leh pilih kita nak blog we alls rupa camne..
Pastu pegi klik kat background, pilih main color theme blog u alls. Kalo hijau, hijau lah. Then kalo pink, pink lah. Terpulang oke. Then, untuk pilih background plaks, u alls klik arrow kecik kat background image tuh. Nanti dia keluar macam2 background. Pilih je ikut kesesuaian blog u alls oke.

Then, nak tukar layout or kedudukan blog. Nak letak gadget tuh belah kanan ke, kiri ke, nak adjust keluasan tapak blog pun dah senang dah. Adjust je kat sini. Klik la Layout. Macam2 u alls leh pilih.

Senang gila oke.
Sekarang u alls adjust color ngn font blog plak. U alls nak letak color apa pun terpulang. Tulisan jenis camne pun suka hati u alls. Kan blog u alls. Hehe. Klik Advanced oke.

Oke. Dah siap semua. U alls pegi klik Apply To Blog.
Done!
Kalo u alls tak mau background yang dah di prepare oleh blogger, u alls leh pegi SINI..pilih je la apa background yang u alls nak. Semua cute2 tau. I like! Then apply kat blog. Cam biasa la, kat Page Element tuh, u alls pegi Add Gadget. Then klik HTML/Javascript. Pastu paste je code yang u alls dapat dari SINI tadi.

Oke. Pastu save. Then lihat lah hasil kreativiti u alls. Terserlah kan?? Yezza..hebat!!
Oke u alls. 
Selamat Berblog oke!
Tata!

♥The End♥
  Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

7 Chumel(s) comment ヅ:

Pinky Pixie said... [Reply Here Bebeh!]

thanx yunk.. woah, xtaw pun ade kat c tu.. hehe.. rambang mata nk pilih. ngeh2.. seyesly, thanx sgt2 ok..

Pinky Pixie said... [Reply Here Bebeh!]

yunk, sis da wat.. hehe.. nnti jenguk2 la k.. mjadi x.

tenkiu so much!

NuR 'aQiLaH said... [Reply Here Bebeh!]

slalu failed tukar template T___T

haruno sakura said... [Reply Here Bebeh!]

emm..npe yg saye xdak kuar pape pn..(T_T)
byk kali da try

tintahati said... [Reply Here Bebeh!]

thnks kak nurul... very2 apperciate to kak nurul.. slme ni dah frust + putsu asa dah nak edit blog,, skrang bla baca tutorial ni, bru fham... thnks.. loves u a lot..

Iza Teratak Usang said... [Reply Here Bebeh!]

Assalam..
Macam mana nak dapatkan code tu?

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

congrates to u alls yang dah berjaya edit blog. yang tak berjaya tu, cuba lagi sampai jadi k??

nak dapatkan code tu, kena klik dekat link tu. klik pd gambar yang berkenan di hati, pastu dia akan kuar code. copy and paste dari situ jek.. :)

gud luck! >.<"

✿ Link for Blogwalking View ヅ

Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™