Thursday, December 16, 2010

Home » , , » Recipes: Blueberry Cheese Tart

Recipes: Blueberry Cheese Tart

Salam All !~

hey alls. oke. If I share sesuatu resepi tu, mesti la sebab I suka makan makanan tu kan? Macam tu juga dengan resepi yang bakal I share hari ni. I suka gila "Blueberry Cheese Tart". Bentuk nya comel-comel. Makan sekali, gerenti nak lagi ohh! Cepat lah hadiah kan benda tu kepada I wahai Encik Bobo! :)) oke. Jom tengok macam mana nak buat blueberry cheese tart tu. I belum pernah buat lagi, tapi I bakal try buat tak lama lagi! hiks! :))


Ingredients:

Bahan untuk Sweet Pastry:-

125 gm mentega / margerin

60 gm gula aising

1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar

240 gm tepung gandum


Bahan untuk Cheese Filling(inti):-

250 gm cream cheese

50 gm gula aising

20 gm mentega (lembutkan)

1/2 sudu besar perahan lemon

1 biji telur (gred B)

Blueberry pie filling


Methods:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.
credit to: myresipi.com
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

8 Chumel(s) comment ヅ:

Damilina said... [Reply Here Bebeh!]

waa!! cam nak try je, ari tu pun cousin ada buat, comel jaa, tp dia ltak nenas ngan anggur kat atas.. sedapp, ummm :D

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Damilina

try la..
cheese tart skrg mcm2 pattern..
simple je kan? :)

cHempaka dewi said... [Reply Here Bebeh!]

wah!!!!!!!!!!!!it's so yummy!!!my fav!

Rara Nasiha said... [Reply Here Bebeh!]

cheese! really like it so much. boleh tak buatkan, pastu hantar kt rumah? hehe. melampau*

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Rara Nasiha

uiks??
bukan u ke kena hantar umah I??
hahah!!~

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™