Thursday, December 2, 2010

Home » , » Recipes: Chocolate Cheese Cake

Recipes: Chocolate Cheese Cake

Salam Reader's!!~

hey alls.
dah tengah-tengah hari ni terasa lapar pulak.
tapi I tak teringin nak makan nasi.
Tapi I teringin nak makan chocolate cheese cake.
macam sedap je kan.
kan best kalau dapat makan dan sedia terhidang depan mata.

oke. 
I google dekat internat tadi, then I jumpa jugak resepi kek keju coklat ni.
Mana lah tau, suddenly I nak try buat sendiri pulak. hehe :)

Bahan-bahan ( loyang 7 in )

  • 250 gm cream cheese-biarkan pada suhu bilik
  • 250 ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • ==Untuk Base
===10-15 keping biskut marrie perisa coklat- hancurkan
  • ===50 gm mentega- cairkan

Cara-cara

  1. Untuk Base
  2. ==Gaulkan mentega cair & biskut marrie yg telah dihancurkan.
  3. ==Tekan pada dasar loyang yg telah di lenser dgn mentega.
  4. ==Simpan dalam petisejuk sementara membuat filling.
  5. Untuk Filling
  6. Potong dadu cheese cream dan pukul hingga gebu.
  7. Masukkan gula, susu pekat,serbuk koko & whipping cream. Pukul hingga sebati.
  8. Tuang adunan kedalam loyang tadi.
  9. Bakar secara steam bath selama 50 min.
  10. Sejukkan dan masukkan didalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.

oke u alls. selamat mencuba!
source: myresepi.com
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

8 Chumel(s) comment ヅ:

twinkle twinkle said... [Reply Here Bebeh!]

GBR CAke ni sgt menawan,,haha,,rase nk telan je

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@viruspadu

haha..sedap kan kak jemah?
amacam?
akak dah try?

ApasH said... [Reply Here Bebeh!]

salam..

nak tanya skit eh..nape gambar nampak cam 3 layer..tapi resepi 2 layer je eh..

Nini Hartini said... [Reply Here Bebeh!]

bestnyaaa..tp nk buat ni kne ada loyang dia yg khas kan? utk lapisan ke dua tu...

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Nini Hartini

tk payah.
pakai 1 loyang je pun cukup..

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™