Saturday, April 23, 2011

Home » , , » Tutorial Border di keliling Blog

Tutorial Border di keliling Blog

Salam.

Ada seorang rakan blogger request tutorial ini. 
So, better I share.
Kang kalau I tak share, kang I sendiri yang lupa. hihi!




tengok. kan ada macam border dekat keliling blog I kan?

oke. untuk buat macam yang I buat tuh, just follow instructions kat bawah ni yek.

First of all, korang kena pergi dekat Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Tick Expand Widget Templates.

Tekan Ctrl+F dan cari code di bawah;



.content-inner atau .main-outer 


Then bila dah jumpa code tu, korang copy and paste kan code kat bawah ni betul-betul dekat sebelah code yang first tadi.



border: 3px solid #000000;


Then akan jadi macam ni;



 .content-inner { border: 3px solid #000000; 


atau



 .main-outer { border: 3px solid #000000;


Yang I highlight warna merah tu ialah warna border yang akan korang apply dalam blog korang. Untuk tukar warna lain, korang carik dekat [ HERE ] oke. Lepas tu replace je tau.

Ketebalan dan saiz tu korang boleh adjust sikit dekat 3px tu. Korang nak lagi tebal, guna lah 5px or nak lagi nipis, guna lah 1px. Tapi, biasanya standard orang guna 3px je. Dah cun dah. >.<

Lepas dah siap tu, korang preview dulu tau. Takut-takut ada error. Then, bila dah perfect tu, korang save la. 

Selamat Mencuba korang! =.=
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

16 Chumel(s) comment ヅ:

emieysandra said... [Reply Here Bebeh!]

dah lama nk tanye sal border ni..huhu, thanks for sharing nurul. emiey sgt bzi skg ni, blog pun dah ditinggalkan bersawang..sob3..

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@emieysandra

Takpe emiey..
take ur time..
hehe..hope bley tambah ilmu cantikkan blog u.. hehe.. :)

NORANIZA SAFIEE @ nora safiee said... [Reply Here Bebeh!]

cik nurul comel..sy dh follow smua step di ats tp nape xjd???... mula2 dh search .content-inner then dh paste after code 2..review2 xjd gak..so decide paste lg kat .main-outer pon xjd..huhuhuhu lame cari tuto ni dh jmp alamak xjd lak..huhuhu t reply kt shoutbox sy yer..tq!

Beasty Boys said... [Reply Here Bebeh!]

Syss , tak jumpe kod tuhh lharh . =(

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Beasty Boys

tak jumpa??
pelik neh.
neh mesti guna templates lain neh. :)

Afaf CyNofa said... [Reply Here Bebeh!]

kak nurul comel =)
dah jd buat border utk blog. tq =)

kalo nk buat border utk post n widget cane ea?
amat2 berharap kak nurul leh ajar...

Shafiqah said... [Reply Here Bebeh!]

saya guna simple template. try dua2 kod but still tak boleh =(

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Afaf CyNofa

kalo yg tuh, kena guna templates yg laen.

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Shafiqah

erm.
maybe ada code lain yg I tak tau kot..

Cik Kay Jue said... [Reply Here Bebeh!]

awak.. saya try buat jadi.. tapi boder dia kat bahagian atas tak de.. huhu tepi2 je ada..

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Cik Kay Jue

kalau guna templates simple, dia mmg tepi ngan bwh aje..kalau nak one whole body ada, kena guna templates picture windows. :)

Maria Firdz said... [Reply Here Bebeh!]

terima kasih atas perkongsian... Alhamdulillah.. menjadi... :)

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™