Saturday, June 25, 2011

Home » , » Tutorial Tajuk Widget berlatar-belakangkan Gambar Comel

Tutorial Tajuk Widget berlatar-belakangkan Gambar Comel

Salam.

Tutorial yang simple lagi mudah.
Kalau tak faham, sila tanya eh.
Sebab I tak reti la nak explain tajuk.
Korang tengok gambar bawah nih.


Haa. cantik tak tajuk widget I?
Cantik kan? 
Macam mana I buat?
oke. follow instruction di bawah!

Design - edit html - expand widget templates
ctrl+F untuk carik code h2 {

Copy dan paste kan code di bawah ni selepas code h2 { tadi.

background-image:url('url gambar pilihan anda');
border: 1px solid #00000;
text-align: center;
-moz-border-radius: 0px;
-webkit-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;

Dah siap. Save macam biasa.
Url gambar tuh korang pergi carik sendiri.
Pastu kalau nak edit ketebalan border tuh, ubah je bilangan px tuh.
Untuk warna border, pilih dekat COLOUR CHART.

Ingat, pemilihan warna juga amat penting untuk memastikan kekemasan sesebuah blog.
Pastikan warna yang dipilih sesuai dengan blog korang.
Selamat mencuba! =.='
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

7 Chumel(s) comment ヅ:

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@iqwanroslanni

tak jadi?
maybe templates tak sama kot.
try again.

baby girl said... [Reply Here Bebeh!]

kenp yana buat x jadi pon..ek just jadi border dier jer background x lekat pon..huhuhuhu

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@baby girl

maybe ada something wrong somewhere yg silap tuh. try again. jgn give up!

HunnyBB Jiyong said... [Reply Here Bebeh!]

Salam akak, nape dekat blakang sidebar adik warna dier xnak hilang?

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™