Saturday, November 19, 2011

Home » , » Tutorial Samakan saiz imej dalam posting

Tutorial Samakan saiz imej dalam posting

Salam.

Oke, hari neh I nak buat tutorial pasal imej. Kadang kadang kita boleh tengok dalam posting kita yang imej atau gambar nya macam keluar dari kotak posting kan. Kalau yang kecik tuh memang takkan terkeluar lah. Tapi kalau yang besar saiznya tuh, kompem terkeluar kan? Tak paham? Oke, tengok gambar neh.


Tengok tuh, gambarnya dah terkeluar dari kotak posting. Mesti buruk kan kalau kita tak alter. So, I nak alter supaya gambar tuh boleh masuk ke dalam tanpa mengubah saiz nya. Jom tengok tutorial ini.

Mula mula, pergi bahagian Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widget
Jangan lupa back up dulu templates korang. Takut error kang, naya jek.

Pastu korang carik code ]]></b:skin>

Dah jumpa? Korang paste kan code di bawah ni SEBELUM code ]]></b:skin> tadi.

.post img { 
float: center; 
max-width: 460px;
 
line-height : 2em; 
margin: 0 auto 10px auto; 
clear: both; 
}

Code max-width tuh korang boleh alter la ikut kesesuaian saiz blog korang.
Preview dulu then kalau takde apa apa error, save terus.
Dan gambar korang akan jadi cun macam gambar ini...


Done! Selamat mencuba! >.<"
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

7 Chumel(s) comment ヅ:

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Azhafizah[フィザ]

welcome bebeh!
ala tuto senang camneh mesti fizah da tau kan? :)

Jasmin Ibrahim said... [Reply Here Bebeh!]

wah bagus tuto ni....gmbr sy slalu kluar dr kotak dia....last2 kna saiz kecik2 gak la....huhu....thnks yer...

Siti NuruL Ain said... [Reply Here Bebeh!]

thanks for this tuto.. im craving for it dah lame..tq nurul comel..;)

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™