Tuesday, November 8, 2016

Home » , , , , , » Pemakanan Sihat untuk Pesakit Diabetes / Kencing Manis

Pemakanan Sihat untuk Pesakit Diabetes / Kencing Manis

Salam.

Tergerak hati nak taip entry berkenaan pemakanan pulak hari ni. Kita ni bukan lah doktor, apatah lagi Pakar Pemakanan. Actually kita baru je balik dari Klinik Kesihatan, bawak my MIL pergi jumpa pakar pemakanan. Mak baru je disahkan menghidap diabetes atau "kencing manis" bulan lepas. Bak kata mak, dah jejak umur 60 tahun, dapat satu lagi pangkat. Haha. Sebenarnya penyakit ni bukan lah penyakit yang baru untuk kita, even Mama dengan Ayah kita sendiri ada penyakit diabetes tu. Tapi Mama dengan Ayah kena dah lama. Sejak kita kecik lagi. So kita tak pernah pun ikut Mama or Ayah pergi klinik. Bila dah stay together dengan suami and parents dia, jadi tanggungjawab untuk bawak parents dia pergi klinik. 

So tadi pakar pemakanan tu banyak bagi nasihat dan suggestion makanan yang perlu dielakkan dan perlu di makan banyak. Kalau nak ikutkan, bukan pesakit diabetes je yang kena control makan. Kita yang sihat ni lagi kena control untuk elakkan dari terkena penyakit tu. Example macam nasi. Satu pinggan tu sepatutnya 1/4 je dari pinggan tu kita letak nasi. 1/4 lagi protein dan 1/2 daripada tu adalah sayur sayuran. Tapi biasa la orang Malaysia, Melayu pulak tu. Makanan dalam Malaysia ni sedap sedap oii. Haha.

Image result for pemakanan untuk pesakit diabetes
Ni la yang kita bagitahu tadi. 

Image result for pemakanan untuk pesakit diabetes
Makanan mengikut piramid makanan. 

Image result for pemakanan untuk pesakit diabetes
Gejala Diabetes

Image result for pemakanan untuk pesakit diabetes
10 gejala Diabetes (English Version)

Image result for pemakanan untuk pesakit diabetes

Sama sama jaga kesihatan. Macam macam akibat yang buruk boleh berlaku kalau kita tak kawal gula dalam darah kita. Bila kita dah dengar penerangan pakar tadi, kita pun motivate sekali. Kalau kita kawal, kita juga yang sihat kan? Jom amalkan gaya hidup sihat! πŸ˜„

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

0 Chumel(s) comment γƒ…:

✿ Link for Blogwalking View γƒ…

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties γƒ… | All Rights Reserved™