Thursday, June 16, 2011

Home » , , , » Prestasi Blog Saya :)

Prestasi Blog Saya :)


Salam.

Masa zaman kegemilangan blog I dulu kan, time tu blog I baru mula-mula nak dikenali kan.. Ehh, sekarang ni terkenal sangat ke blog engkau nih Nurul? I mean, masa mula-mula I nak bergiat aktif dalam blog lah. Masa tuh, I tak reti satu hape pun pasal blog. Tengok blog orang nih, lawanya... Singgah blog sorang lagi, wah..cantiknya! Tapi I sendiri tak tahu macam mana nak make over blog jadi cantik.

Sehingga lah satu hari tuh, I duduk mengadap blog I nih dari pukul 8 malam sampai 6 pagi keesokan harinya. Sumpah I tak sedar yang masa berlalu tau. I sibuk gila menggodam blog I. Cari tutorial sana sini. Study pasal coding, html, javascript bagai sampai tak sedar hari dah pagi. Time tuh, internet free. Almaklumlah, duduk rumah makcik. Wireless satu rumah. Tu yang hanyut sampai tak ingat waktu tuh.

Time tuh I tak reti nak print screen. So, gambaran blog I yang dulu tuh I tak dapat nak save. Tutorial yang jadi favourite I time tuh adalah tutorial Cik Intanurulfateha and Cik Liyana Lunia. Seriously, tutorial diorang banyak membantu I mengenal dunia blog. Dan yang paling I tak sangka adalah I boleh rapat dan jumpa bloggers yang I hanya kenal menerusi blog sahaja. Macam tak percaya!

Mula-mula dulu, blog I kosong. Takde iklan-iklan bagai. First advertisement yang I nak join actually Innity. Sebab I ada sorang member masa I sekolah rendah dulu, yang sangat aktif berblog. Sepet a.k.a Zuhana Noh. Beliau nih dulu guna innity sebagai advs beliau. Tapi sekarang beliau dah bertukar ke Nuffnang. I nak sign up, tapi syarat-syarat Innity sangat ketat dowh. Kena maintain traffic. Masa tuh kan blog I masih ala-ala hidup segan mati tak mau. Traffic sehari baru 5-6 orang unique visitor. Macam mana lah nak join Innity. Nih requirement untuk berkecimpung dengan innity.

Websites must meet the following minimum requirements to be eligible to host banner advertisements within our partner network. However, acceptance is subjective and may be based on other subjective criteria such as quality of content, user demographics, etc.
  • Websites must have a minimum of 100,000 page views per month on average
  • Websites must have a minimum of 20,000 Unique Visitors per month
  • Websites must be rich in quality content and will be updated frequently
  • Flexible with customizable ad formats/placements and any other advertising opportunities to optimize revenue
  • Traffic cannot be generated by utilizing any of the following methods:
    • Listings on newsgroups.
    • Unsolicited bulk commercial e-mailings.
    • Instant messenger postings.
    • Chat room postings.
  • Websites must NOT contain, produce or link to profane and/or adult content of any kind.
  • Websites must not contain audio/video download, online streaming and file-sharing content.

Dan lepas tuh, I decide untuk join Nuffnang. I baca ramai bloggers yang dah berjaya dengan Nuffnang. Dah cash out berkali-kali. I macam jeles ah kan. Orang lain online lama-lama dapat duit, tapi I online pi perabis duit jek. So, berbekalkan buffered earning I yang sikit time tuh, I terus berusaha untuk menarik perhatian viewer I. I tak kisah kalau I tak makan ke, balik kerja jek terus online. Betapa gila nya I. 


Bloggers. Miss u alls! ^ , ^ Beautiful Little Monsters!


Now, I dah banyak improve. Dah pandai coding. Dah pandai buat tutorial. Dah pandai edit blog sendiri. Dah kenal dengan raaaaaamai bloggers. Yang paling I terharu, I dah ada korang semua, readers blog I yang tersayang! Tanpa korang, siapa lah I kan. Tanpa korang, takde lah I merasa shopping dengan duit blog. 

Thanks korang. Doakan blog I makin maju oke. Dan nasihat I untuk bloggers baru, usaha itu tangga kejayaan. Setiap apa pun yang korang buat, mesti bermula dengan sedikit. Tak boleh lah hari ni baru buka blog, dah nak dapat 500 followers. Rilex. Yang penting kena rajin bertanya. oke korang. adios! :)
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

13 Chumel(s) comment ヅ:

syieda said... [Reply Here Bebeh!]

tahniah akk...syieda nk itot la nasihat akk..^_^

Axrhuls Roy said... [Reply Here Bebeh!]

Tahniah...Teruskan usaha anda :)

Axrhuls Roy said... [Reply Here Bebeh!]

Tahniah dengan pencapaian itu...Teruskan usaha anda :)

Sarah Naiema said... [Reply Here Bebeh!]

Macam best.. saya nak tiru macam awk la.. masih lagi new blogger..^^

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Ana Farhana

miss ana sangat3!!
nnt balik melaka kita jumpa yek?
umah kita dah dekat nih. :)

sarah mohamad said... [Reply Here Bebeh!]

selamat berblogging!


ps: teringat zaman2 mula blogging pun, saya tak tahu macam mana nak start. kena banyak bertanya dan kena baik dengan blogger :)

Eqin News said... [Reply Here Bebeh!]

wah syok nye... saye org baru berikanlah tunjuk ajar...

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™