✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Sunday, November 21, 2010

Home » , , , , , » Eh, please lah jangan serabut!

Eh, please lah jangan serabut!

Salam Reader's!!~
.schedule entry.

hey alls. I baru balik kerja. Penat sebab tadi memang busy gila. Tapi esok lagi busy. Bila group government check in. I tak suka bila group government check in. Sorry lah ye wahai penjawat awam. Sebab itu lah hakikat nya. I terpaksa luahkan. Luckily, esok I cuti!

U alls maybe tak tahu. Dan maybe tak rasa. I sebagai hotelier rasa bengang jugak kadang-kadang dengan they alls ni. Sebab nya kan, kalau check in memang serabut. Tak pernah lah dalam seumur hidup I, dan selama I bekerja dengan hotel ni, bila group government check in dengan tersangat smooth. Of cos ada kucar-kacir. Datang check in awal-awal pagi buta. Padahal standard check in kita dah mention 2PM onwards!

Bila dah datang awal tu, mula lah buat muka kesian. Aduih. Bukan we alls tak nak consider. Tapi, cuba lah they alls datang hotel lain. I rasa takkan dapat punya layanan terbaik macam hotel we alls bagi. Hm. bila dah tiba pukul 2 petang, masing-masing dah beratur depan kaunter nak check in. Lepas tu pulak, ada yang berebut-rebut. Takut tak dapat bilik. Macam lah bilik tu ada kaki, boleh lari. 

Soalan first yang they alls akan tanya selepas bilik adalah tempat makan. Oi, korang nak datang hotel ni untuk attend function ke, nak tidur and makan? Bilik function tak nak tanya. Tanya tempat makan dulu. Cis! semua sama je. Tak kira lah participant ke organizer. Dua kali lima!

Yang paling I fade up sekali adalah organizer yang berlagak, tapi datang lambat. Dah la datang lambat, lepas tu nak membebel-bebel kat we alls. Kata we alls allocate bilik salah la. Tak ikut list lah. Padahal, kalau nak diikutkan, organizer yang sepatutnya datang before participants. Ini tidak. Dah la datang dah tengah-tengah malam buta. Lepas tu nak mengomel tak tentu arah. Pegi mammmmss.. lah kan!

Huh. I memang bengang bila group ni check in. Bila time check in, bukan main awal nak masuk bilik. Tapi masa check out, bukan main payah lagi nak suruh keluar. Nak late check out lah. Nak tunggu Zohor lah. Padahal ada je surau kat hotel ni kalau nak solat. Macam-macam alasan. Ikut lah procedure. Ni tak. Ikut kepala sendiri je.

Bila check in dekat hotel, macam-macam they alls complaints. Demand melampau-lampau. Tapi, cuba kita datang tempat they alls. huh! nak tengok muka yang senyum and layan kita dengan baik, huh, boleh kira dengan jari la weh. Tak payah pergi jauh la. U alls pergi je klinik kerajaan. U alls tengok layanan nurse dia. macam c*l*k*! oopsss! terlepas sudah. tapi hakikat oke.

alahai. bila lah they alls nak insaf ye? hmm. entah lah. setiap tahun, gaji penjawat government makin naik. Bonus lah, elaun lah. We alls yang kerja biasa-biasa ni jugak yang merana. Bila check in, semua nak government rate. Bila sebut ada plus-plus, (eg: Superior= RM155++) semua mengeluh. Padahal dah cukup murah dah tu. Siap ada guest yang kerja govt ni call hotel maki-maki kata we alls penipu. Beliau kata kenapa ada plus-plus. wei, sedar lah sikit, 5% from the rate is for Govt Taxes! tiap-tiap bulan we alls yang bagi korang makan. paham tak? bayar sikit, nak banyak bunyi pulak!

hmm. sorry banyak-banyak u alls. siapa-siapa yang terasa kan. I bukan nak menyindir sesiapa. Tapi I dah geram sangat! Itulah hakikat. Nasihat I, tolong lah hormat orang lain. Walaupun u alls tu ada kerja yang baik, masa depan pun cerah, gaji sedap, kerja pun goyang kaki je. Tapi tolong lah fikir sama keadaan orang lain. Kata 1 Malaysia, tapi I tak nampak, kat mana konsep 1 Malaysia tu diterapkan. U alls tolong fikir untuk I sekali boleh???
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

2 Chumel(s) comment ヅ:

LYD a.k.a Makcik said... [Reply Here Bebeh!]

hai nurul...luahan yg tersgt bgs... realiti gov tuh mmg mcm tuh...

✿ Link for Blogwalking View ヅ

Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™