Tuesday, November 16, 2010

Home » , » Tutorial untuk letak scroll box dalam blog

Tutorial untuk letak scroll box dalam blog

Salam Reader's!!~

hye alls. oke. I dapat satu pertanyaan tentang cara bagaimana nak buat or letak scroll box dalam blog ataupun dalam entry. actually benda ni tak susah. cuma u alls kena rajin tanya lah kan? ohh. ada yang tak tahu ye apa itu scroll box? macam cik lulu ni, beliau siap buat entri khas untuk tanya I macam mana nak buat benda alah tu. hehe. bagus kan? I baca je entri tu, I terus buat tutorial ni. baru la semangat I nak ajar. hehe.



hah. nampak tak? kotak yang i tanda dengan question mark tu la scroll box. actually link tu banyak. kalau nak letak banyak-banyak, memang lah panjang berjela. so tak lawa lah blog kita kan? nampak messy. oke. senang je. follow my instructions oke.



Rupa bentuk scroll box u alls akan lebih kurang macam ni. Tapi u alls kena adjust sikit width dengan height nya supaya padan dengan blog u alls. Jangan lupa letak center tau kalau nak center kan gadget u alls ni.

Oke. now, I nak start ajar ni. hehe. mula-mula u alls pergi ke Design >> Add a gadget >> HTML/Javascript.
After that, u alls copy code kat bawah ni.

<div style="width:500px;height:300px;overflow:auto;border-width:2px;border-color:000000;border-style:solid;">

Lepas u alls paste code di atas ni, u alls copy and paste code Mister Linky's Magical Widgets u alls tu bawah code di atas tu. Jangan lupa letak <center> di awal dan </center> di akhir code-code di atas untuk center kan widget u alls. 

Haa. senang kan? ohh. lupa pulak. Jangan lupa jugak untuk adjust width dan height mengikut kesesuaian blog u alls. nak cantikkan blog ni makan masa sikit. so, kalau tak jadi, sabar jela. maybe ada lah tu mana-mana yang error. oke u alls. selamat mencuba! :')
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

20 Chumel(s) comment ヅ:

♥ Roshazzy Shag ♥ said... [Reply Here Bebeh!]

Nurul, kalau untuk Blog Archive macam mana pulak?

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@♥ Roshazzy Shag ♥

blog archive tu takde code syg..
tp u boleh adjust ikut hierarchy, flat list or drop down menu.depends on u.

cik lya said... [Reply Here Bebeh!]

nurul cane nak buat scorlling box?yang gerak2 sendiri tu?marque..cane ek?

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@cik lya

scrolling box yg gerak2 sendiri?
yang mana tu kak? bleh wat entry tak? nurul tak faham la. nurul izinkan akak print screen blog nurul kalau ada contoh kat sini..kalau nurul tahu, nurul ajar ye.

noraim said... [Reply Here Bebeh!]

kak, kalo nak letak gmbr cmne? just letak urk gambar ke?

noraim said... [Reply Here Bebeh!]

tp xjd pon kak. dea just keluar url gmbr. gmbr xde pon.

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@noraim

try diz tutorial oke. :)
http://www.intanurulfateha.com/2009/08/tutorial-1-scroll-box.html

YaNie said... [Reply Here Bebeh!]

|| Ohh u alls! entri yang ni pun besh tau. Jom baca! ||

mcmana nak wt entri camni...mcm dlm blog u...

Nurul chumel said... [Reply Here Bebeh!]

@YaNie

Nanti I buat tutorial oke. Thanks sebab tanya. :)

NURULSYAZWANI BINTI ROSLI said... [Reply Here Bebeh!]

ade x tutor utk read more atau scroll box pada entry?

Ahla Nurul said... [Reply Here Bebeh!]

kak Nurul ,Mister Linky's Magical Widgets tu ape???

Ahla Nurul said... [Reply Here Bebeh!]

kak nurul , Mister Linky's Magical Widgets tuu ape?

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Ahla Nurul

Tempat blogger lain tinggalkan link dalam blog kite.

Naziha Ieyha said... [Reply Here Bebeh!]

akak,camne nk buat Mister Linky's Magical Widgets tu? buat tuto

Nurulchumel said... [Reply Here Bebeh!]

@Naziha Ieyha

Mister Linky's Magical Wigdet tu tmpt visitor dtg dan tinggalkan link mereka supaya senang owner blog buat blogwalking. Contohnya ada kat bahagian bawah ni..klik je link blenze.com tu utk sign up dan dapatkn code.

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™