Saturday, May 7, 2011

Home » , , » First Experience as a GSA

First Experience as a GSA

Salam.

Semalam I kerja afternoon shift. Petang tu ada busy sikit lah. Tapi malam dekat-dekat nak balik tuh dah tak berapa busy dah. Duty Manager petang semalam, Encik Shah Rizal. Kitorang panggil dia Abang Shah je. Position dia dekat hotel ni as a Assistant Front Office Manager (AFOM). 

Kelmarin, Kak Shahiera dah ikut beliau pergi check bilik. As usual, pergi check bilik selalunya dengan Security Supervisor. So, semalam, I pulak pergi ikut Abang Shah pergi check bilik. Kitorang pergi check bilik di tingkat 12. 

Ni first time I pergi ikut AFOM pergi check bilik. I salute gila dekat Abang Shah, sebab dia yang paling rajin sekali bagi staff macam kitorang pergi experience sendiri macam mana keadaan bilik guest. Dia juga yang bawak I dan staff lain pergi tengok Ballroom, Swimming Pool and Gymnasium for a first time. Sepatutnya memang kitorang kena tengok sendiri sebab for sure guest akan tanya kitorang jugak nanti. Dah kata reception counter, mesti lah kena tau overall about the hotel kan?

Guest Room.

So, I tengok lah sendiri cara Abang Shah check guest room. Testing semua benda yang akan digunakan oleh guest. Semua lah. Start from toilet, closet, writing table, television channel, hair dryer, kettle, telephone, table lamp, safe box, tea and coffee maker, semua lah!

Checking the whole room.

Siapa sangka, tugas mereka memang bukan tugas yang mudah. Tapi normally, after Room Division Manager or Assistant Front Office Manager or Duty Manager check guest room, confirm housekeeping kena touch up balik bilik-bilik tuh. Sebab confirm ada yang tak perfect. Yelah, guest datang hotel, bayar mahal-mahal, takkan they all nak expect benda yang messy, terrible and so on? Mesti lah they all bayar untuk kepuasan dan keselesaan kan?

Ini gambar hiasan yang membuatkan entry ini menarik. err. menarik ke? HAHA!

Em. Korang rasa kan, I boleh ke bertahan lama untuk kerja dalam Hotel Industries nih? I sendiri tak tahu jawapan nya. Yang pasti, I happy dengan kerja I sekarang. Tak senang sangat, tak susah sangat. Biasa-biasa jek. Tapi yang paling penting, kita kena selalu senyum. Sebab senyum itu akan dapat me'neutral'kan segala jenis tindakan negatif. So, tak perlu kata apa-apa, SENYUM! :)
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

✿ Link for Blogwalking View ヅ

300 x 250
Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2016 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™